Arama Motoru Optimizasyonu

Arama motorları, web sitelerine ulaşmak için kullanılan en eski ve en yaygın kullanılan araçlardır. İnternet kullanıcısı, ulaşmak istediği siteye ait sitenin adı, içerik yapısı, sattığı ürün adı ve/veya hizmet adı kullanarak arama yapmakta ve listelenen içeriğe bağlı linkleri kullanarak erişmektedir.

Yapılan istatistikler göstermiştir ki sitelere ulaşmak için kullanılan yöntemlerin başında % 92 gibi ciddi bir yüzde ile arama motorları gelmektedir.

Arama motorlarında yapılan aramalara karşılık çıkan sonuç sayfalarından da ilk üç sayfa içerisinde yer alan siteler kendi sitelerine ziyaretçi çekebilmektedirler.
gerçekler

Arama Motoru Nedir?

Internet ağı üzerinde milyarlarca web sayfası olduğunu ve her geçen gün bu devasa bilgi seline yine binlercesinin eklendiğini düşünürsek, aradığımız bir bilgiye ulaşmanın zor olduğunu düşünebiliriz.
Bu işlemi kolaylaştırmak için çok hızlı ve çok yüksek kapasiteli sunucularla Web sayfalarındaki metinleri endeksleyen servisler (Web siteleri) bulunur. Bunların arama dizini (directory), arama motoru (search engine) veya metasearch gibi farklı türleri olabilir.

Arama dizini bilgileri kategoriler halinde sıralar, seçme bilgiler vardır, site sahiplerinin gönderdiği özet bilgi içinde arama yapılır. Arama motoru aradığınız sözcükleri içermesi koşuluyla her tür siteyi karşınıza getirir. Birden fazla arama motorunda arama yapan siteler vardır, bu sitelere metasearch denir.

Google, AltaVista ve Yahoo, aynı anda arama dizini ve arama motoru olan siteler arasında en bilinenleridir. Bu arama motorlarında ulaşmak istediğiniz bilgiye ait anahtar kelime(leri) yazıp "ara" (search) butonunu tıkladığınızda, bu kelimelerin geçtiği web sitelerin url adreslerinin ekranda listelendiğini göreceksiniz.

Anahtar kelime çok genel bir kavram ise bu arama motorları tarafından binlerce sayfanın indekslenmesiyle sonuçlanabilir. Bu durumda anahtar kelimemizi biraz daha özelleştirmemiz gerekebilir. Örneğin anahtar kelime "web" yazmak yerine ulaşmak istediğimiz bilgiye göre "web tasarımı" ya da "web standartları" olarak arattırabiliriz. Böylece arama motorunun indeksleyeceği sayfaları daha aza indirmiş oluruz.

"Arama motorlarında ilk üç sayfa içerisinde yer almak için sitenin yapısal olarak belli standartlar ve özel kodlar taşıması, arama motorlarının çalışma prensibine uygun olarak tasarlanması gerekmektedir."

Ayrıca arama motorlarının siteleri sıralama mantığına bağlı olarak Optimizasyon yapılacak sitenin haricinde gerekli olan diğer link siteleri ve diğer arama motorlarına uygun olarak kaydedilmesi ve sistemin çalışmasının sürekli takip edilmesi gerekmektedir.
SEO (Search Engine Optimization) Nedir ?

SEO, Ingilizce bir kısaltmanın karşılığı olan Search Engine Optimization yani Arama Motoru Optimizasyonu anlamına gelir. Web Sitelerinin arama motorlarında mümkün olduğunca ilk sıralarda indekslenebilmesi için yaptığımız her türlü optimizasyon işleminin genel adıdır.

Sitenizin içeriğinde çok önemli ve tasarımı ne kadar iyi olursa olsun, internet ziyaretçilerine bunu ulaştıramamak bütün bunları anlamsız kılar. Nihai amaç bilginin erişilebilir olmasını sağlamaktır. Web sitenizi insanlara tanıtmanın en kolay yolu arama motorlarıdır. Arama motorlarında da ilk sıralarda yer alabilmek için, (SEO) arama motoru optimizasyonu kurallarını bilmek ve uygulamak gerekmektedir.

Yapılan araştırmalar gösteriyor ki en çok tıklanan sayfalar arama motorlarıdır ve bunların başında da Google, Yahoo ve MSN gelmektedir. Bunlar ziyaretçiyle siteler arasında önemli bir köprüdür diyebiliriz ve genel olarak arama motorları aynı mantıkla çalışmaktadır.

Google, siteleri belirli kriterlerine göre ayırıyor ve kullanıcıların önüne kalitelerine göre sıralanmış şekilde sunuyor ve bu sıralamaların hangi ölçütlere göre yapıldığını tam olarak açıklamıyor. Amaç hileleri engellemek, her sitenin hak ettiği değeri alması ve kullanıcının önünde istediği sonucu en iyi şekilde sunmak. Kısaca daha iyi hizmet, daha nitelikli internet ve webmasterları daha iyi siteler yapmaya teşvik etmek.

Google bunun için bazı ipuçları ve kriterleri ortaya koymaktadır. Birkaç yıl öncesine kadar domain ismi, meta tag, keywordlar, title description gibi basit işlemler yeterli iken, şuan büyük yaptırımlar, uzun vadeli işlemler ve gerçekten kaliteli siteler yapmaktan geçiyor arama motorlarından fayda sağlamak.

Sonuç Olarak;

Optimizasyon 90 günlük bir süreci kapsar bu süreç içerisinde anahtar kelimelerin başarı oranları yani arama sonuç listelerindeki sıralamalarının takip edilerek yetersiz kalan anahtar kelimeler için daha fazla çalışma yapmak gerekmektedir.

Zaman zaman arama motorlarının çalışma mantığı değişmektedir. Bu değişiklik arama motorlarında başarılı bir şekilde sıralanmış bir siteyi gerilere düşürebilir. Bu tür değişikliklerde yeni mantığa uygun olarak sitenin tekrar arama sonuç listelerinde başarılı sıralamaya ulaştırmak için uygun çalışmanın yapılması gerekmektedir. Optimizasyon işlemi için anahtar kelime sınırı yoktur. İstenildiği kadar anahtar kelime ile iyi sıralamalar yakalamak mümkündür.