Bir işletmenin web sitesi veya uygulaması, bir müşteri üzerinde kalıcı bir izlenim bırakma yeteneğine sahiptir ve bu izlenimin iyi ya da kötü olup olmadığı birçok faktöre bağlı olabilir.
Web ve mobilin potansiyel etkisi nedeniyle, girişimciler kullanıcı deneyimini (UX) iyileştirmek için zaman ve kaynak harcamaya başladılar. Peki web sitenizin veya mobil uygulamanızın kullanıcı deneyimini nasıl iyileştirebilirsiniz?
UX tasarımı, müşterilerinizin ürününüzü kullanma deneyimine odaklanır. "Ürün", sattığınız somut mal veya hizmetin ötesine geçer; müşterilerinize daha onlar ürününüze dokunmadan ulaşmak ve onlarla etkileşim kurmak için oluşturduğunuz içeriği içerir.
Kullanıcı deneyimini göz önünde bulundurarak bir web sitesi geliştirirken amaç, ziyaretçilerinize, satın alma sürecinin belirli noktalarında tam olarak görmelerini ve anlamalarını istediğiniz şeyi gösterecek şekilde işiniz boyunca eşlik etmektir.
Fiziksel bir ürünün kullanıcı deneyimini ele alırken amaç, kullanıcınızın o anda sahip olduğu ihtiyaca karşılık gelen benzersiz bir çözüm sunmaktır. Ürün, kullanıcının ihtiyacı değiştikçe yeni bir çözüm sunabilir.
Antalya Ticaret odası ile ortaklaşa kısa bir süre önce, canlı görüntülü sohbetler, bir uzman içerik kitaplığı ve e-posta dersleri aracılığıyla milyonlarca girişimcinin işlerini kurup büyütmesine yardımcı olan ücretsiz bir sanal mentorluk programı başlattık.
Ürünlerimiz, her müşterinin sahip olamayacağı pek çok teknik bilgi gerektirir, bu nedenle, satış sürecinde istişari bir yaklaşım benimsemek için satış hunimizi yenileme sürecindeyiz. Müşterilerin beceri düzeyine dayalı üç farklı satış hunisi oluşturacak: profesyoneller için doğrudan alışveriş sepetine ve acemiler için soru/cevap.
Her zaman harekete geçirici mesaj düğmelerimizle veya akışımızla oynuyoruz. Düzgün bir şekilde optimize etmek için, önce optimize ettiğiniz bir numaralı eylemi belirlemeniz gerekir. Bizim için daha fazla bilgi için bizimle iletişime geçmektir, bu nedenle tasarımımızda ve UX'te yaptığımız her şey bunu tamamlar. Bir kullanıcının hangi eylemi gerçekleştirmesini istediğinizi öğrendikten sonra A/B, neyin en iyi sonucu verdiğini görmek için birkaç farklı yaklaşımı test eder.
İnsanların sitede ne yaptığını görmek için ekran yakalama araçlarını kullanıyoruz, web sitemizi kullanan insanları canlı olarak gözlemleyebileceğimiz ve deneyimlerini dinleyebileceğimiz ve sitemizdeki ölçümlere dikkat edebileceğimiz kullanıcı testi günleri düzenliyoruz. Bu üç taktik bize insanların nerede sorun yaşadığını, site hakkında görüşlerinin ne olduğunu ve ne yaptıklarını sayısal olarak anlatıyor.
RWD (responsive web design), çok çeşitli cihazlarda (masaüstü bilgisayar monitörlerinden cep telefonlarına kadar) en uygun görüntüleme deneyimini (minimum yeniden boyutlandırma, kaydırma ve kaydırma ile kolay okuma ve gezinme) sağlamak için siteler oluşturmayı amaçladığımız bir Web tasarım yaklaşımıdır.
Kullanıcıların sitelerimizde ne yaptığını takip etmek ve anlamak için ısı haritaları kullanıyoruz. Yazılım altyapımız, kullanıcıların nereye tıkladığını ve ne yaptığını gösteren görsel ısı haritaları ve kaydırma haritaları sağlar. Bu bilgileri, dönüşümleri artırmayı amaçlayan sitelerimizde değişiklikler yapmak için kullanırız. Bu aracı kullanmak, kullanıcı deneyimini iyileştiren öğeler eklemenin harika bir yoludur.
Ziyaretçilerin bizimle çeşitli sosyal platformlarda bağlantı kurmasını kolaylaştırmak konusunda çok kararlıyız. Her sayfaya sosyal ağlarımıza bağlantılar ekliyoruz ve sosyal medya seo kavramına önem veriyoruz. Sadece öyle olsun diye değil, aynı zamanda sosyal ağlar ziyaretçilerin etkileşimde bulunabileceği ve bir şirket ve marka olarak kim olduğumuzu daha iyi hissedebileceği yer olduğu için.
Web sitelerinin ve uygulamaların kullanıcı deneyimini, ekranda hareket eden fare videolarını izleme düzeyine kadar iyileştirmenize olanak tanıyan birçok araç vardır. Ancak hiçbir şey eski moda yüz yüze kullanılabilirlik testinin yerini tutamaz. Ofisimize gelen ve ürünümüzü 30 dakika kullanan rastgele kişilere çeşitli hediye çekleri veriyoruz. Bu neredeyse her zaman haftanın en değerli 30 dakikasıdır.
Bir uygulamayı kullanmadan önce binlerce form alanına bir sürü saçmalık girmek korkunç. Bu, iş ve kurumsal yazılımlarda çok yaygındır. İş yazılımının kalıcı olması gerekmediğine inanıyoruz, bu nedenle veri girişi için bir "damlama" metodolojisi kullanıyoruz. Kullanıcılardan şu anda 30 dakikada 30 bit veri girmek yerine 30 gün içinde 30 bit veri girmelerini istiyoruz.
Kullanıcı deneyiminin kendisi son derece sezgiseldir ve ilk günlerde yapılan önemli araştırma ve geliştirmelerin sonucudur. Şimdi zamanımızı ve çabalarımızı tüketici eğitimine ve kullanıcıları hâlâ nispeten yeni olan bir davranışa alıştırmaya yatırıyoruz ve burada iyi bir çekiş gücü elde ediyoruz. Ayrıca uygulamamızı sosyal medya ile daha sorunsuz bir şekilde entegre etmek için çalışıyoruz.
Müşteri hizmetleri anketleri kullanıyoruz ve müşteri hizmetleri departmanımız ile teknik ekibimiz arasında sürekli iletişim kuruyoruz. interAnaliz, yüzde 100 çevrimiçi bir şirkettir, bu nedenle satın alma ve yerine getirme sürecinin sorunsuz çalışması çok önemlidir. Bulduğumuz herhangi bir sorunda anında harekete geçiyoruz ve müşterilerimiz için daha iyi hale getirmek için web sitesi süreçlerimizi sürekli olarak test ediyoruz.
En aktif kullanıcılarımıza push bildirimleri göndermek ve onlarla röportajlar yapmak için AWS amazon web services kullanıyoruz. Bu röportajlar, kullanıcılarımızı nasıl segmentlere ayıracağımızı anlamamıza ve uygulamadan elde ettikleri kesin değeri öğrenmemize yardımcı oluyor. Analitik platformlarımızdaki sayılara ve grafiklere bakarak bunu saptamak zordur, bu nedenle niteliksel geri bildirim, niceliksel verilerin çok önemli bir karşılığıdır.
SaaS dil çevirisi ve etkileşimli sesli/görsel sohbet özelliklerini eklemek, web tasarım kullanıcı deneyimlerini iyileştirmeme yardımcı oluyor. Müşterilerle ana dillerinde iletişim kurmak, güvenilirlik ve marka bağlılığı oluşturuyor.