Türlerine Göre Web Siteleri ve Neden Bir Web Siteniz Olmalıdır?
Web sitesi, kişilerin ve kurumların varlıklarını ortaya koymalarının yeni nesil denilebilecek bir yoludur. İnternet ortamında amacına uygun nitelikte web sitesine sahip olmak büyük bir güçtür. Yeni kitlelere ulaşmak için web sitesinin gücünden yararlanabileceğiniz gibi, mevcut kitlenizle bağlarınızı kuvvetlendirmek için de bu mecrayı değerlendirebilirsiniz. Siteniz aracılığıyla kişilerin sizi aktardığınız bilgiler üzerinden tanımasını sağlar. Sizi tedarikçi ya da partner olarak seçip seçmeyeceğine web sitenize bakarak karar verebilirler. Web siteniz sayesinde satış kazanıyor olabilirsiniz. Ya da tam da şu anda siteniz olmadığı için ya da kurduğunuz web sitesi yeterli olumlu etkiyi vermediği için potansiyel kitlenizi rakiplerinize kaptırıyor olabilirsiniz.
Web sitesi amacına göre çeşitlilik gösterir. İlk kez web sitesi sahip olacak kişi ve kurumlar öncelikle hangi amaca yönelik web sitesi oluşturmak istediğine karar vermelidir. Birçok program dili ve teknik kaynağı gözden geçirmek ve ihtiyaca en iyi yanıt veren alternatife yönelmek gerekir. Görsel ve yazılı içerik de sitenin işe yararlılığını büyük ölçüde etkileyen faktörlerdir.
BulutPress® kodlama bilmeden profesyonel e-ticaret siteleri ve kurumsal tanıtım siteleri hazırlamanıza olanak sağlayan bir SaaS (software as a service: hizmet olarak servis) platformudur.
Amaçlarına Göre Web Sitesi Türleri Nelerdir?
Satış, tanıtım, etkileşim, haberleşme, paylaşım gibi sebeplerden biri ya da bir kaçı nedeniyle web sitesi sahibi olmak isteyebilirsiniz. Bir web tasarım projesine başlarken amacın ne olduğu önemlidir. Web sitesinde güçlü bir etki yaratmak için doğru adımları uygulamak gerekir. Evet, ama nasıl? Örnek vermek gerekirse; satış amaçladıysanız bir üyelik sistemi, perakende satış amaçladıysanız B2C, toptan ve bayilik üzerinden satış amaçladıysanız B2B online satış stratejilerini gözetmelisiniz. Sektörlerin de kendine göre özel ihtiyaçları olduğundan her sitenin alt yapısının ihtiyacınızı karşılamaması olağandır. Online rezervasyon yapılabilen bir turizm acentesinin, birçok filtreleme ekranına sahip olan bir emlak web sitesinin, karşılaştırma yaparak satışı kovalayan bir portalın teknik gereklilikleri birbirlerinden farklıdır. Türlerine göre web sitelerini karşılaştıralım.
1. Satış Amaçlı Web Siteleri: E-Ticaret
Satış amaçlı web sitesi; ürün ya da hizmet sunanların internet üzerinden satış yapmasını sağlar. Bu sitelerin teknik alt yapısı sayısız ürünü listeleme imkânı verir. Satın alacak kişiler bu siteler üzerinden sanal bir markette alışveriş yapar. Satın almak istediği ürünleri web sitesinin sanal sepetine doldurur. Sanal bir kasaya kredi kartı ile ödeme yaparak satış işlemini tamamlar. Alıcılar bazı kimlik bilgilerini, adres bilgilerini paylaşarak bu satış adımlarını takip eder. Online ödeme siteleri tüketicilerin güvenliğinin de gözetilmesiyle SSL sertifikaları ile şifrelenerek korunur. Neden ssl kurmalıyız sayfamızı da inceleyebilirsiniz. Her web sitesinin özel bir işletmenin tercihlerinin bir bütünü olduğu unutulmamalıdır. Alıcı için de, satış amaçlı web sitesi oluşturan satıcı için de güvenlik konusu önemlidir. Satıcının alıcının güvenliğini temin etme sorumluluğu da vardır.
Satış amaçlı sitelerinin bilinen başka adları da vardır. E-ticaret sitesi, online satış sitesi olarak da isimlendirilir. Yüzyıllardır süren yüz yüze ticaret gibi eski bir yöntem olmasa da satış amaçlı siteler on yıllardır tüm dünya vatandaşlarının tecrübe ettiği bir mecradır. Bu nedenle, ilk kez satış amaçlı web sitesi kurmak isteyenlerin ve bu web sitelerinden alışveriş yapmak isteyenlerin acemiliklerini çoktan üzerlerinden attığını müjdeleyebiliriz. Her kesimi güvence altına alan sistemler kurulduğu, birden fazla tedarikçiden seçime gidilebildiği için iyi e-ticaret sitesi kurmak günümüzde risksiz seçimlerdendir. Her zaman olduğu gibi, e-ticaret sitesi konusunda adım atmadan önce iyi araştırma yapmak ve işinde profesyonel bir web sitesi tasarım ajansından hizmet almak önemlidir. İşe yararlılık, işlevsellik, yetkinlik ve güvenlik satış amaçlı sitelerin anahtar kelimeleri gibidir.
2. Kurumsal Tanıtım Siteleri
Kurumsal tanıtım web siteleri, tüzel kişiliğe sahip işletme sahiplerinin tanıtım amaçlı kurdukları sitelerdir. Bir firmanın varlığını online ortamda ortaya koymasını sağlayan bu web siteleri tek sayfadan da oluşabilir, sayfalar grubu da içerebilir. İşletmenin kimliğini, amacını, hedeflerini, ürünlerini ve hizmetlerini, kaynaklarını dilediği gibi özgürce ortaya koyabileceği kurumsal tanıtım web siteleri oldukça düşük maliyetlidir. Kurumlar sahip oldukları bu özel mecrada tanıtım olanaklarından özgürce yararlanabilir. Bu bir bakıma tapusu size ait olan bir konutu istediğiniz gibi dekore etmeye benzer. Sınırları belirli olan bu özel alan, kurumların hedef kitlelerine dilediği sürelerce ulaşmasını sağlar.
Kurumsal tanıtım web siteleri üzerinden ürünler ve hizmetler tanıtılabilir. Proje bazlı hizmetler ve butik çözümler konusunda nasıl bir yaklaşım sergilendiği anlatılabilir. Kurumun iletişim kanallarına yer verilir. İş hayatında elden ele dolaşan kartvizitlerde kurumun web adresi ve mail adresinin bulunması neredeyse zorunluluktur. Bir web sitesi işin çapını, işe gösterilen özeni, profesyonelliğin boyutunu karşı tarafa aktarmak için iyi bir araçtır. Hiçbir kurum bu faydadan mahrum kalmak istemez.
Kurumsal tanıtım web siteleri estetik, teknik, işlevsellik ve sürdürülebilirlik ihtiyaçlarını karşılamalıdır. Kurumsal tanıtım sitelerinin hedef kitleye ulaşmak için iyi bir yöntem olduğunu belirtmek ve hedefe ulaşmayı kolay kılacak doğru web site tasarım firmasını seçmenin önemini vurgulamak isteriz.
3. Kişisel Tanıtım Siteleri
Kişisel tanıtım web siteleri halka mâl olmuş ünlü kişilerin ya da kendi ismini bir marka olarak lanse eden fayda sunucuların tercih ettiği online adreslerdir. Kişisel tanıtım web siteleri, bir fikir ya da ürün üreten kişilerin ya da niş bir alanda özgünlüğe sahip kimselerin kendilerini tanıtmalarına fırsat veren çevrimiçi yapılardır.
Yapı olarak kurumsal tanıtım web sitelerine çok benzer. Teknik alt yapısı birbirini karşılar. Bu tür web sitelerinde portfolyo, yazılı ve görsel içerik bulunabileceği gibi dilenirse özel bir ürün satışı için online ödeme sistemleri de web sitesine dahil edilebilir.
4. Blog Siteleri
Blog web siteleri bir hobinin, ilgi alanının ya da uzmanlığın kolaylıkla ortaya konulabileceği özel alanlardır. Kişinin ilgi duyduğu konu ile ilgili özgün içerik ürettiği ve bunu alışkanlık haline getirerek hedef kitlesini genişlettiği yapılardır. Yemek tarifleri, otomobil modelleri, uçak maketi yapımı, origami yapımı, dantel ve örgü modelleri gibi özel ilgi alanlarına yönelik blog web siteleri ile uzun vadede birçok takipçi elde edebilir. Bu takipçilerin varlığıyla blog web sitesinin sahibi dilerse sitesine reklam alabilir. İlgili alanda önde gelen firmalarla tanıtım yaptıkça kazandıran bir sistem anlaşması yapılabilir. Blog web siteleri, yetkinlikleri olan kişilerin manevi ve maddi tatmin için meydana getirebileceği özel sitelerdir.
5. Haber Siteleri
Haber web siteleri lokal ya da ulusal anlamda arşivciliğe doğru uzanan bir online bilgilendirme portalıdır. Haber web siteleri, çeşitli kaynaklardan aldıkları güncel haberleri web sitelerine ekleyerek kitlesini bilgilendirme amacı güder. Kimi özel dosyaları kamuoyunun dikkatine sunan haber siteleri pek çok ilgi alanına yönelik içerikler sunar.
Haber web siteleri daha çok görselin yer aldığı ve yapı olarak daha komplike olan sitelerdir. Güncellenmesine yönelik beklentinin yüksek olduğu bu online mecralar dinamik bir yapıda hizmet vermek amacıyla büyük ekiplerce yönetilir. İçeriği yoğun olan haber sitelerinin hemen açılması, yüklü sayfalara rağmen hızlı olması da beklentiler arasındadır. Bunun için haber web siteleri teknik açıdan birçok yetkinliğe sahip olmalıdır.
Haber web portalları bir basılı yayın kuruluşu, basın kuruluşu gibi kimi resmi yeterlilikleri karşılamalıdır. Henüz mevzuatta boşluklar olsa da sorumluluk sahiplerinin künye ile açık edilmesi yasal zorunluluklardandır.
6. Oyun Siteleri
Eğlence ve dinlence amaçlı çevrimiçi oyunlar birçok insanın hobileri arasındadır. Oyun severler için lisanslı oyun alternatifleri çoktur. Bu sektöre hizmet eden yerli ve yabancı sermaye sahibi şirketler kendi oyunlarını tasarlayarak kullanıcıya da sunmaktalar. Konsolla oynanabilecek rekabet bazlı oyunlar kadar bireysel oyunlar da mevcuttur. Her yaş grubuna özel tasarlanmış oyunlar olduğu gibi profesyonellik seviyelerine göre tasarlanmış oyunlar da web sitelerinde kişilerin beğenilerine sunulur. Bilgi, eğitim, pazarlama ve reklam aracı haline gelen oyun web siteleri günümüzün sosyallik beklentisini de büyük oranda karşılama özelliği taşıyor. Bu web siteleri oyunların yükünü kaldırabilen bir alt yapıya sahip olmalıdır. Çok sayıda kullanıcının aynı anda girdiği beklentileri karşılayabilecek üstünlüğe sahip olmalıdır.
Oyun web siteleri bu alana ilgi duyan kişileri buluşturan işlek bir ortam yaratmak için kurgulanır. Buradaki amaç web sitesine gelen kitlenin çeşitli reklam gelirlerine kaynak olmasıdır. Üyelik sistemiyle oynanan oyunlar olduğu gibi, bu oyun sitelerinin çeşitli alanlarına reklamlar yerleştirilerek gelirler de elde edilebilir. Bu siteler 7 gün 24 saat aktif olma potansiyeline sahip olduğu için profesyonel ekipler tarafından yönetilmesi ve yeri geldiğinde anlık müdahalelerin yapılabilmesi önemlidir. Çok geniş kitleye hitap eden bu alanda tercih edilen bir oyun sitesi yönetmek oldukça kârlı bir iş sahası olarak kendini gösterir.
Türkiye nüfusunun yarısından fazlası internet kullanıyor ve internet kullanıcılarının %70’i online kanallarda oyun oynuyor. Kutulu, 3D, MMO, PC oyunları gibi farklı türler de zengin seçenekler sunuyor. İnsanın bellek kapasitesini arttıran, zaman ve mekânın dışında ayrı bir gerçeklik yaratan, sınırların ötesine götüren yeni iletişim ortamı sunar oyun siteleri. Geleneksel oyun anlayışı neredeyse son bulmakta ve dijital oyun ortamları gündeme oturmaktadır. Artık oyunlaştırma sayesinde dil ve meslek öğrenimi son derece ulaşılabilir bir düzeydedir. Sinema, televizyon ve çizgi roman tadını veren çizimler, grafikler ve canlandırmalar oyun sitelerinin olmazsa olmazlarıdır. Dijital oyunların, mobil oyunların meydana gelme süreci oldukça komplikedir. Bir oyun web sitesini hayata geçirmek 3 yılı bulabilir. Bu yüksek maliyetli ve büyük emekli web siteleri meydana geldikten sonra işin pazarlama kısmında Advergaming denilen stratejiler büyük kazançlara kapı açar. Freelance tasarımcı, programcı, sanat ekibi, ses ekibi, finansal ekip gibi büyük bir insan kaynağını yönetmek bu projenin gerekliliklerindendir. Oyun üreticileri, geliştiriciler, yayıncılar, dağıtımcılar, lisans şirketleri de devrededir.
7. Forum Siteleri
Forum web siteleri, ilgi alanı ortak olan kişileri bir araya toplamayı yarar. Bu ortak ilgi alanı hakkında sorular, sorunlar, görüşler, öneriler gibi pek çok paylaşım yapma imkânı sunulur. Tecrübelerden faydalanmak ve sosyal çevre oluşturmak isteyenlerin düzenli olarak ziyaret ettiği web siteleridir. Forum siteleri aynı zamanda tecrübe sahibi kişilerin de bilgilerini paylaşmanın tatminini yaşayabileceği özel bir ortamdır.
Böyle bir platformu yönetmek için üyelik sisteminden yararlanılır. Forum web sitelerinde mesajlar, mailler ve konu başlıkları bir moderatör eşliğinde yönetilir. Bir ya da birden fazla moderatör tüm sohbet konularını, alanlarını, içeriklerini topluluğa faydalı olacak şekilde düzenler. Forum web siteleri tarafsız bir yapı sunarak toplam faydayı arttırabilir. Bununla birlikte reklam gelirlerinden istifade edebilir. Kimi forum web siteleri ise bir markanın önderliğinde, o markanın bilinirliğini arttırmak üzere uzun süreli bir kazanım elde etmek üzere yayınlanabilir.
Topluluk duygusu oluşturmak, idari kararlar alıp genelin uygulamasını sağlamak forum web sitelerinin başarmak isteklerinin başında gelir. Bir topluluk oluşturmak ise bu işin en önemli kısmıdır, bunun için emek ve zaman ayırmak, bazen çok beklemek gerekebilir. Topluluk otomatik bir içerik üretici rolü üstlenmiş olur. Trafik çok önemlidir. Issız bir forum sitesi istenen bir durum değildir. Gözle görülür bir trafik artışına kavuşulduğunda hosting mekanizmanızın yükün üstünden gelebilmesi önemlidir. Muut, phpBB, SMF, vBulletin, MyBB, Kunena, bbPress, Vanilla gibi yazılımları alt yapı bakımından bu türe uygun alternatifler olabilir. Google Adsense, çeşitli işletmelerle reklam anlaşmaları, ücretli üyelik yöntemleri gibi reklam gelirleriyle kazanç sağlamak mümkündür.
Görüldüğü gibi, neden bir web siteniz olmalıdır? Sorusunun yanıtı oldukça geniştir. Doğan ihtiyaçlar çerçevesinde özel yazılımlar ya da merkezi yazılımlar sayesinde bir proje hayata geçirilebilir. İşe yarar bir web sitesi meydana getirmek için profesyonel web sitesi tasarım ekiplerinden destek almak en doğru yaklaşım olur. Fiyat ve fayda dengesinin ancak bu şekilde kurulabileceğini söylemeliyiz.