İnternet Güvenliği

internet güvenliği

İnternetin hızla yayıldığı ve neredeyse her eve girdiği, her yaştan bireyin kullandığı bir dönemdeyiz. İnternet artık 2 yaşında bir çocuğun bile açıp video izleyebileceği kadar girdi hayatımıza. Özellikle çocukların oyun ve video amaçlı kullanımları çığ gibi büyümekte ve zaman zaman zarar verebilmektedir.

Günümüzde bireylerin yoğun yaşamlarında can kurtarıcı olan internetten işlem yapmak hayatı ciddi anlamda kolaylaştırmaktadır. Birçok bankacılık işlemleri, alış veriş sitelerinden oturduğumuz yerden alışveriş, her türlü bilginin araştırılabilmesi, kurumsal anlamda internet kullanımı…gibi çok sayıda kullanım alanı mevcuttur. Amacına uygun kullanıldığında hayata olumlu yönde katkı sağlamaktadır.

Güvenliği Nasıl Sağlayabilirsiniz?

İnternetin hayatımıza bu denli egemen olması beraberinde güvenlik sıkıntısını da getirmektedir. Özellikle bankalar, alışveriş siteleri ve devlet ile olan işlemlerin yapıldığı sitelerin güvenliğinin korunması için ciddi yatırımlar yapılmaktadır. Gelişen teknoloji ile internet dolandırıcılığı, hesapların ele geçirilmesi, kullanıcı bilgilerinin kolaylıkla kopyalanabilmesi gibi sıkıntıları da beraberinde getirmiştir.

Günlük hayatımızın hemen hemen her alanında kullanıyoruz interneti. Çocuklarımızın güvenliği ve kendi güvenliğimiz için, gerekli tedbirlerin alınması önemlidir. Birkaç detaya dikkat ederek güvenliği sağlayabilirsiniz. Örneğin; adres satırında site adresinin yanında yeşil bir anahtar ve yanında “güvenli” şeklinde bir uyarı vardır. Buna dikkat edilmesi olası problemleri önleyecektir. Aynı şekilde, güvenliği sıkıntılı olan sitelere girildiğinde, güvenlik sertifikasında sorun olduğu uyarısı gelir ve devam edip etmeyeceğiniz sorulur. Sadece bu noktaya dikkat etmek bile olası çalınmalara engel olacaktır.

antivirus

Antivirüs programlarının kullanılması da hayati derecede önemlidir. Programla hem bilgisayarınıza virüs bulaşmasını engellemiş olursunuz, hem de sertifikasız sitelere girişte sizi uyarır. Ücretli program alabileceğiniz gibi, ücretsiz olarak sağlanan programlardan da yararlanabilirsiniz.

Bunun yanında bir siteye girileceğinde adres satırına her seferinde adresi tam olarak yazmak daha doğru olacaktır. Özellikle dolandırıcılık vakalarında benzer alan adları kullanılarak algı yönetilebilmektedir. Alan adı, bir harf veya nokta, çizgi gibi dikkatli bakılmadığında fark edilemeyecek şekilde alınabiliyor. Özellikle bankacılık işlemleri ve online alış veriş işlemlerinde bu duruma çok dikkat edilmesi gerekmektedir. Bu detaya dikkat etmeniz, hesaplarınızın ele geçirilmesini, kartlarınızın kopyalanmasını engelleyecektir. Özellikle kredi kartıyla online alışveriş işlemlerini çok sık yapan kullanıcılar tehlike altındadır. Çok fazla kredi kartı kullanımı, kopyalama olasılığını artırmaktadır.

Çocukların Sanal Güvenliği

Özellikle ebeveynler için çocuklarının güvenliği çok çok önemlidir. Oyun siteleri ve sosyal medya aracılığıyla çocuklar üzerinde etki sağlanabiliyor. Ebeveynler, çocuklarının hangi sitelere girip çıktıklarını ve kimlerle sosyal medya üzerinden iletişim kurduklarını takip etmek durumundadırlar. Olası bir ihmal ciddi boyutlara götürebiliyor. Özellikle çocuk istismarını önlemek açısından çocukların internet kullanımının kontrol altına alınması ciddi anlamda önemlidir. Oyunlarla çocukların bilinçaltı etkilenebilmekte ve hoş olmayan durumlarla karşı karşıya kalınabilmektedir.